Capital

Capital Refurbishment 2

Capital Refurbishment 2

Lighthouse is getting ready for a second phase of works that will future proof Poole’s centre for the arts as focus for artistic excellence for another generation.

More than 90 per cent of the cost of the much-needed upgrade of our iconic building has been raised already, but with the help of valued donations large and small the Love Lighthouse appeal will make up the final £400,000 required to finish the job properly.

To make a donation and support the campaign, visit our Love Lighthouse pages


The entrance to the building will return to its original central position so visitors will come into the building and turn left to the café or right to the box office, Cinema and Studio, enabling the utilities to be zoned so that heat, light and power are not wasted in areas that are not in use. As audiences leave they will come down the central stairs and straight out of the door.

“The front of the building will be clear glass as a key part of our efforts to make the organisation more transparent, both looking in and out.” CEO Elspeth Mcbain

The Studio will be transformed with a thrust configuration so the audience will be wrapped around the performance space creating a more flexible the lay out  New and improved bench seating will be installed.


“We love the Studio and we know it needs to change, but we will keep the features we like – the polished wood flooring and the excellent acoustics.

If any single feature at Lighthouse embodies the bold spirit on which the building is founded it is perhaps the moving flat floor in the Concert Hall. Ground breaking in its design, nearly 40 years after it was installed it remains the most efficient way of doing what it has to – namely turning a raked seated auditorium into a flat floor hall. Its unique mechanism is long overdue an overhaul.

“We perform 30 or 40 flat floor changes a year and the status of that mechanism has a profound effect on our business – its failure can prove very costly in terms of cancelled performances and it has been expensive to repair. The mechanism is being refurbished to ensure it remains in good working order for the next 20 years or more.”

Meanwhile, new air-cooling technology and humidity control will make the Concert Hall a better place to be for both audiences and performers.

A new rehearsal/classroom space is to be created on the first floor and the existing function rooms updated to modern high-quality conferencing standard with better acoustics and sound insulation, improved sound systems and digital screen facilities, a result of the wi-fi update undertaken last summer.
The front of house areas will also benefit from cost-saving low energy LED lights new floor finishes in the foyer and first floor with a change of carpeting. The second floor toilets will be completely modernised.

The stage door entrance will be updated with new security and all the dressing rooms will be modernised with a new accessible bathroom installed. A new first floor dressing room for the Concert Hall will be created and the practice room for BSO soloists is to be retained.


Read our latest edition of Capital Project News


Download a media pack


Calendar

< June 2017 >
M T W T F S S
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 

Twitter Feed

Select this link to join our mailing list
 

Top Tips for Taking Kids to the Theatre

15 Apr 16

Q&A with Creative Cow on Travels with My Aunt

12 Apr 16

 
 

 
 
Mind Unit - websites, content management and email marketing for the arts